Familiewapen

Toen ik ooit begon met het uitzoeken van de familiegeschiedenis was dit om ons familiewapen te achterhalen. Inmiddels heb ik al erg veel kunnen achterhalen maar helaas geen familiewapen. Tot op heden kunnen we er geen herleiden naar onze tak. Dat is op zich ook niet zo heel vreemd. De gevonden voorouders waren geen vooraanstaande persoon en oefende ook geen bestuursfuncties uit. Natuurlijk kan het nooit uitgesloten worden dat er uiteindelijk een link wordt gelegd met een wapen.

Er bestaan veel wapens van families met de naam Quack. Zo zijn er aantal te vinden in de Kerkramen van Oostvoorne. Dit is denk ik het meest gevonden wapen waar op internet veel over is te vinden. Dit is het wapen van Arent Pieterse Qua(c)k uit Oostvoorne. Ook op de website van Kees Quak staat het wapen met de boompjes en een foto van het kerkraam. Wat veel mensen niet weten dat er in de kerk nog een familiewapen is te vinden van Quack, namelijk twee sleutels die gekruist zijn (waarschijnlijk van een geestelijke). Ik heb nog geen relatie kunnen leggen met de naamgenoten uit Oostvoorne en onze boom wat niet wil zeggen dat deze er niet is. Echter dit wapen met de boompjes op de dijk is niet van ons.

Het wapen met de boompjes is van Arent Pieterse Quack. Hij is verwant aan de welgestelde tak van Quack (gaat richting Nijmegen) die ook beschreven is door J. W. Nienhuis Ruys (Bussum, juli 1926). Deze publicatie kan worden ingezien bij het Centraal Bureau voor Genealogie. In dit onderzoek staat tevens de link met het huis van Tromp. De moeder van de bekende admiraal Maerten Harpertszoon Tromp was Jannetjen Barentsdr. Quack wonende te Rockanje. Ik heb een kopie van dit onderzoek in mijn bezit en uiteraard nagelopen op een mogelijke connectie. Helaas is deze er niet.

Er is een aardig overzicht van de bestaande wapens te vinden op de website van Jacob (Jacques) Adrianus QUAK. De onderste twee wapens met de keper en de drie vogels zijn dezelfde en terug te herleiden naar Jasper Arentse Quack, dijkgraaf van de gelijknamige polder. Deze tak is o.a. beschreven in de stamboom van de familie van bu(u)ren en loopt naar Rozenburg. Ook met deze tak zijn geen relaties te leggen. In de Kloosterkerk te Den Haag is een grafsteen te vinden waarin dit wapen is gecombineerd met die van een Adelaar vermoedelijk ontstaan door een huwelijk.

Mochten er ontwikkelingen zijn op dit vlak dan zal ik er uiteraard over berichten.

 

 

 

 

 

Posted in: