De koopvaardijschepen van Zwartewaal

De familie Kwak was altijd nauw betrokken bij de visserij. Heel Zwartewaal stond vroeger in het teken van visserij en aanverwante industrieën bloeiden. Uiteindelijk verdwijnt, met het verzanden van de haven, deze industrie en verplaatst zich naar Vlaardingen en later naar Velsen.  Onze familie volgt deze migratie.

In de Brielse Mare een uitgave van “Historische Vereniging de Brielse Maasmond”, is een leuk artikel te vinden over de Vissersschepen uit Zwartewaal. Er wordt in dit artikel gesproken over rederij Kwak. Dit heeft, in ieder geval nog niet gevonden, geen enkele relatie met onze tak. De rederij is eigendom van de Burgemeester, Ary Kwak. Zijn zoon Cornelis zal uiteindelijk ook in de zaak komen. Later meer over deze tak. Hoewel aannemelijk is dat familieleden gewerkt hebben bij deze rederij heb ik het tot heden nog niet kunnen aantonen.

Vanaf de middeleeuwen tot in het begin van de twintigste eeuw voeren vissersschepen vanuit de haven van Zwartewaal naar zee. Dat de Zwartewaalse rederij Kwak & Zn. halverwege de negentiende eeuw zich aan een kortstondig avontuur zou wagen met twee koopvaardijschepen, de Joanna en Ceres, is minder bekend: de vergeten geschiedenis van ’Zwartewaalse vissers’ in verre oorden.

Lees hier het hele artikel van Nico de Vries….