van Acquoy

De afgelopen weken ben ik op zoek geweest naar de genealogie van de familie van Acquoy. We komen deze naam in onze stamboom tegen bij Jannetje Florisd van Acquoy. Zoals de naam suggereert zou de oorsprong van deze familie in de gelijknamige woonplaats kunnen liggen. Om dit te onderzoeken ben ik op zoek gegaan naar Floris van Acquoy. Dit is namelijk het Patroniem van Jannetje. Ik ben niet in Acquoy gestart met zoeken maar in eerste instantie in Zwartewaal omdat bij het huwelijk van Jannetje staat aangegeven dat zij van Zwartewaal is.

Uiteindelijk vinden we de geboorteregistratie van Jannetje en zien dat de de vader van Jannetje Floris Huibrechtsz van Akoy is en haar moeder Jannetje Jansd Admiraal. We vinden ook het huwelijk van haar ouders terug. Op 21 juli 1697 trouwen Floris Huibrechtsz van Akoy en Jannetje Jansd. Admiraal te Zwartewaal. In de huwelijksakte staat aangegeven dat Floris van Sgalkwijk is en Jannetje van Zwartewaal. Toen ik dat las moest ik direct aan Haarlem denken want Haarlem kent een wijk Schalkwijk. Echter is deze plaats los niet terug te vinden. Ook in de archieven van Haarlem is niets terug te vinden.

Uiteindelijk kwam ik er via de website genver achter dat Schalkwijk niet bij Haarlem ligt maar bij Houten. Daar komen we echter op een dood spoor terecht omdat de vroegste registratie van huwelijken hier 1710 is. Wel is vast te stellen dat dit wel richting van Acquoy is. Het bewijs, dat deze tak tot de woonplaats terug is te herleiden, kan (nog) niet geleverd worden.

Om eens een goede indruk te krijgen van de omgeving van Acquoy en Asperen kan een leuke wandeling worden gemaakt vanuit Acquoy richting Rumpt waar men de Linge over kan steken. Via de Lingedijk kan men dan wandelen naar Asperen. Daar kan men over het sluizencomplex rechts, langs fort Asperen terug lopen naar Acquoy. Wat direct opvalt is het heerlijk groen is en lekker rustig. Asperen en Acquoy maken ook deel uit van de Linge route die loopt van Hoek van Holland via Nijmegen naar Duitsland.

Bronnen en extra achtergrond informatie